Legendární "pocuc"

Vaječný likér, lidově vaječňák, to je opravdová legenda a každý se samozřejmě rád pochlubí svoji osvědčenou recepturou. Nabízíme Vám hned tři a určitě si mezi nimi vyberete!!

 titul_200x-1461851991

Žloutkový klasik

  • 10 žloutků, 50g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 250ml sladké smetany, 500ml brandy

 

Žloutky vyšlehejte v kotlíku nad párou s krupicovýcm i vanilkovým cukrem, do pěny zašlehejte ohřátou smetanu a odstavený základ nechte za občasného prošlehání zchladnout. Po částech do něj vmíchejte brandy, tekutinu přefiltrujte (nejlépe 3x) a nechte ji do druhého dne v chladu odležet. Pokud se na hladině vytvoří škraloup, odstraňte ho. Likér pak slijte do čistých láhví, jež zazátkujete. V chladničce vydrží cca 2 týdny.

 

 

Vanilkový vaječňák

5 vajec, 1 žloutek, 250g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 0,5 lžičky jemně strouhané citronové kůry, 200ml kondenzovaného proslazeného mléka, 500ml vanilkové vodky

Vejce a žloutek vyšlehejte s cukrem nad párou, do pěny zašlehejte vanilkový extrakt s citrónovou kůrou a dál vše šlehejte za stálého zahřívání do zhoustnutí. Po odstavení a mírném chladnutí přidejte kondenzované mléko s vodkou, základ likéru promíchejte a sceďte ho či přefiltrujte alespoň 2x do čistých láhví s uzávěrem. V chladu nechte likér 1 až 2 týdny rozležet, získá na chuti i pěkném zbarvení.

 

Krémový vaječňák

2 sáčky vanilkového pudinku, 8 lžic krupicového cukru, 3 sáčky vanilkého cukru, 1l mléka, 250ml smetany ke šlehání, 500ml až 750ml tuzemáku

 V kastrůlku smíchejte pudinkový prášek s oběma druhy cukru, přilijte mléko a pudink vně za stálého míchání svařte a provařte. Do zchladlého odvaru pod folií (nevytvoří škraloup) zašlehejte smetanu, přidejte dle chuti tuzemák, vymíchanou tekutinu sceďte a stočte do lahví. Likér je určený pro rychlou spotřebu.

 

Snad potěšíte přípravou domacího "vaječňáku" nejen své blízké u vánočního stolu, přejeme dobrou chuť!