LAPHROAIG - nekompromisní image whisky

Laphroaig byl vždy pověstný silnou kouřovou příchutí. Je v ní cítit konopí, dezinfekční mýdlo a kouř ze dřeva...

Tři hlavní ingredience pro přípravu Laphroaigu: ječmen, voda a kvasnice, ale tajnou přísadou jsou lidé.

Laphroaig je příběh komunity, Nekompromistní, pevná a odhodlaná skupina lidí, která pracuje, aby zajistila, že tato definice whisky vždy zůstane věrná svému původu. Počátky tohoto faktu najdete právě na ostrově Islay, na kterém byl Laphroaig stvořen - jeho drsné podnebí a krajinu vytvořili právě lidé, jejichž cílevědomost a upřímnost je tak výrazná jako Laphroaig sám.

Laphroaig byl vždy pověstný silnou kouřovou příchutí. Je v ní cítit konopí, dezinfekční mýdlo a kouř ze dřeva. Stojí přesně na opačné straně stupnice od krémové koktejlové whisky. Díky intenzivní lékové vůni se dostala mezi několik málo skotských whisky povolených v USA během prohibice - byla považována za "léčebný likér" a dala se koupit na lékařský předpis. Laphroaig založili v roce 1810 Alexander a Donald Johnstonovi, ovšem oficiální výroba začala až za pět let. Život vedle stejně slavného Lagavulinu nebyl vždy lehký - palírny se neustále svářily o vodu. Dnes však už převládá vzájemný respekt.

Laphroaig je jedna z velmi mála palíren, kde se dosud sladuje. Vlastní slad pokrývá asi pětinu spotřeby. Důvodem je ale spíše marketing - návštěva palírny je tak zajímavější.

Společnosti Allied Distillers se často vytýká malý zápal pro skotskou whisky, ovšem o její hrdosti na tuto palírnu nikdo nepochybuje. Než byla firma roku 2005 prodána a Laphroaig se stala součástí Fortune Brands, vydla první Quarter Cask whisky - posledních sedm měsíců zraje v malých sudech, čímž se zvýší vliv dřeva a urychlí zrání.

Laphroaig-10-Yo-07l-40-940x345

Velmi bohatě oceněná celá řada Laphroaigů v sobě skrývá bohaté, štiplavé tóny od 10 let stařenému až k hladkému vyjímečně vzácnému 40ti letému. Ale ať už si vyberete jakoukoli, vždy ucítíte 200 let starou láskyplnou péči destilovanou do každé láhve:

Laphroaig 25 Year Old

  • V kořeněném a květinovém charakteru se teprve v dokončení projevují tóny kouře a mořské pěny. K dostání je také v sudové síle. Laphroaig 25 let je nazýván jako "ideální manželství". Harmonii mu dodává spojení Laphroaigu zrajícího v dubových sudech po Oloroso Sherry a Laphroigu, který zrajce v sudech po americkém Bourbonu, oba doplněny nově destilovaných Laphroaigem - perfektní spojení odlišných stylů

 

Laphroaig Qarter Cask

  • Quarter Cask je základem sortimentu Laphroaig. Malé sudy urychlují proces zrání a dávají whisky sladkou, dřevitou chuť zakončenou triumfálním gejzírem rašwlinného kouře. Nabízí neodolatelnou zdvojnásobenou chuť dvojího zrání ve dvou sudech z amerického dubu. Při jeho výrobě se používá sud menší velikosti, který zajišťuje maximální kontakt s dubem, vytváří se tak měkká a sametová chuť.

 

Laphroaig 10 Year Old

  • Laphroaig 10 yo je zcela původní, výrobní proces je stejný jako když ho vymyslel Ian Hunter před více než 75 lety. Velmi oblíbená. Pod silnou příchutí rašelinného kouře a slané mořské pěny se skrývá osvěžující mladistvé a sladké jádro.

 

Laphroaig Select

  • zraje ve vybraných amerických a evropských sudech. Byl vytvrořen jako poslední člen rodiny Laphroaigů během žití Iana Huntera. Tento majitel pálírny byl jeden z nejvlivnějších v historii výroby těchto ceněných moků, procestoval kraje bourbonů ve Spojených státech, aby poznal zrání v sudech, jakožto i nové chutě. Jeho poznání bylo učením i dalších mistrů.

 

Laphroaig 18 Year Old

  • je vyroben ročně jen v omezeném množství. Při prvním otevření láhve cítíte měkkost, sladkost a pikantní rašelinový kouř zároveň. Luxus, který stojí za to ochutnat.

 

Laphroaig Triple Wood

  • těší se trojího zrání ve třech typech sudu po sherry. Chutná po sladkých rozinkách a krémových meruňkách s pouhým náznakem rašelinového kouře, konec má extrémně dlouhý, ale vyvážený hladou karamelovou chutí

 

Laphroaig PX Cask

  • je první z Laphroaigu, který se těší ze zrání v sudech po scherry Pedro Ximenez, proto tedy "PX". Samotné sherry je známé svou přirozeně sladkou chutí po sušených hroznech. Tato whisky opět zraje ve třech typech sudu, právě poslední zrání poskytuje bohaté a sladší aroma, které perfektně doplňuje rašelinový kouř tradičního Laphroaigu.

 

Laphroaig QA Cask

  • nese jméno dle druhého zrání, které probíhá v ohořelých amerických bílých dubových sudech - Quercus alba. Fáze zrání trvá různě, každý sud obsahující whisky je pečlivě vybírán s cílem zajistit přesné vyvážení chuti.

 

Laphroaig Cuan Mor

  • neboli "velký oceán", tento jedinečný výraz je oslavou umění Laphroaigu. Je ručně vybírán mistrem lihovaru. Zraje pouze v amerických sudech po bourbonu umístěných přímo u Atlantiku. Kompletním výsledkem je fúze chutí nezaměnitelné léčivé rašeliny, měkké kořeněné karamelové tóny amerického dřeva a bohaté chuti "spálených" meruněk s rozinkama.

 

Laphroaig Lore

  • Laphroaig Lore stvořil  Distillery Manager John Campbell . Je to chuťově najvýraznější whisky z produkce Laphroaigu vůbec. Jméno Lore pochází ze znalostí předávaných z generace na generaci. Zraje v sudech po sherry a quarter casks.

 

Lahproaig 10 Year Old Cask Strength

  • Cahrakterizují ji tóny dehtu, mořských řas a soli, ale i sladkého dřeva. Dlouhým dramatickým dokončením znějí tóny jódu a horké rašeliny. Laprhoaig CS obsahuje veškerou hloubku ostrova, přírodní sílu a skutečnou chuť.

 

Laphroaig Cairdeas 2014

  • je Laphroaig, který zraje nejprve v sudech po bourbonu a poté je uložen na dobu jednoho roku do velkých sudů Amontillado, díky nichž má spálenou oranžovou barvu. Je cítit klasicky rašelinovou půdou podrthnutou jemnou skořicí a citrusových plodů.

 

Laphroaig 30 Year Old

  • Tuto whisky už dnes neseženete. Zesnulý velký znalec whisky Michael Jackson popsal 30letou jako "plnou krémovou" a "na tak vysoký věk nádherně vyváženou".

 

range_lineup

Tajemství palírny Laphroaig

Sladová whisky z této slavné islayské palírny má tvrdou nekompromisní image a celé roky se stylizovala jako whisky, kterou lidé buďto milují, nebo nesnášejí...

Laphroaig je jedna z nejkouřovějších a nejpalčivějších sladových whisky vůbec. Člověk by předpokládal, že se palírna bude krčit na strmém ostrohu omývaném vlnami oceánu. Ona sice leží na pobřeží, ale v tiché klidné zátoce na jižním pobřeží ostrova.

Základní charakteristika Laphroaigu se projeví, ještě než vstoupíte. Vzhledem k tomu, že si palírna jako jedna z mála zachovala vlastní sladovnu, udeří vás do nosu závan rašelinného kouře stoupajícího z pagodové střechy nad hvozdem. Sladovna pokrývá použe část spotřeby palírny, ale výrazně oživuje její návstěvu. Takto se ještě před 50ti lety vyráběl veškerý slad pro pálení whisky.

Další lákadla Laphroaig zahrnují dlouhou dobu zrání a unikátní kotle. Dominantní tóny zůstávají dodnes stejně jako v 19. století. Tehdy se znalec whisky Alfred Barnard zeptal, jaký má na whisky vliv mořský vítr, a dostalo se mu odpovědi, že žádný - všechno je v rašelině.

Poloha u moře

Mořské tóny ve whisky Laphroaig se často přičítají přímořské poloze palírny. Ačkoli se takový vliv těžko prokazuje, má místní whisky jasnou chuť mořských řas.

la

Měkká rašelinná voda

Každá palírna potřebuje vydatný zdroj vody, ale mnozí si myslí, že složení vody má na chuť whisky jen minimální vliv. Výrobci whisky Laphroaig nesouhlasí a považují měkkou rašlinnou vodu z jezera Loch Kilbride za důležitý faktor.

Obracení vlhkého ječmene

Po důkladném namočení se ječné zrní rozprostře po kamenné podlaze v asi 15ti centimetrové vrstvě. Pravidelně se obrací dřevěnými lopatami, aby se zabránilo prorůstání klíčků. Po šesti dnech je "zelený slad" připraven k hvozdění.

ječm

Rašelinný kouř

Zelený slad se rozprostře na drátěnou síť asi 5m nad topeništěm plným rašeliny. Rašelina se zapálí a sladová zrna se ihned začnou obalovat částečkami hustého kouře. Na rozdíl od ostatních palíren se v Laphroaigu slad nejprve nasává rašelinou a teprve potom suší. Má se za to, že tak whisky získá širší škálu kouřových tónů.

Unikátní kotle

Laphroaig má tři kotle pro první destilaci a čtyři kotle pro druhou destilaci ve dvou různých velikostech, což je velmi neobvyklé. Další zajímavostí je, že ramena směřují nahoru a nikoli dolů. Tím se zvyšuje reflux během dlouhé a pomalé destilace.

Síla destilátu

Jádro z kotlů pro druhou destilaci má 68% alkoholu. Než se destilát plní do sudů, ředí se na 63,5% alkoholu. To se považuje za nejlepší sílu pro zrání.

Dlouhé roky ve dřevě

Sudy pro Laphroaig dodává téměř výhradně Maker´s Mark, sesterská palírna v USA. Zrání podle všeho tvoří třetinu charakteru whisky. Poslední dobou používá palírna čtvrtinové sudy, které zvyšují poměr dřeva k whisky a urychlují zrání.

sudy

Ostrov Islay

Islay - skotský ostrov patřící so souostroví Vnitřních Hebrich. Nachází se západně od ostrova Jura a asi 35 kilometrů severně od irského pobřeží. Mluví se zde hlavně skotskou gaelštinou. Lidé jej navštěvují nejen díky turistice a mnoha distillerií whisky, ale také z důvodu velké oblíbenosti rybolovu. Říká se, že lidé zde jsou silní a nekompromisní, ale loajální a upřímní se smyslem pro komunitu. Laphroaig je samozřejmně nedílnou součástí ostrova Islay již téměř 200 let. Koná se zde každoroční festival nazvaný "Feis Ile", což je skvělá příležitost, kdy poznat jak ostrov samotný, tak whisky zde vyráběnou.

ilsay

 

zdroj: www.laphroaig.com, Svět whisky