JACK DANIEL´S

Příběh americké whiskey Jack Daniel´s začíná roku 1846 narozením Jaspera "Jacka" Newtona Daniela.

jack-daniels

TAJEMSTVÍ PALÍRNY....

Příběh nejlépe prodávané americké whiskey Jack Daniel´s začíná roku 1846 narozením Jaspera "Jacka" Newtona Daniela v okrese Lincoln v Tennessee.

Podle legendy Jack nevyházel se svou nevlastní matkou a v pouhých šesti letech odešel z domova a žil u jednoho postaršího souseda a jeho rodiny. Následně se přestěhovl do Louse Creeku k farmáři a laickému luteránskému kazateli Danu Callovi, který mimo jiné pálil whiskey. Palírnickému umění se Jack naučil od jednoho z Calových otroků, Nearesta Greena.

Pod tlakem křesťanské obce dal nakonec Call přednost církvi před pálením. Jeho podnik převzal mladý Jack a roku 1860 již pálenici vlastnil.

Od skromných začátků ušla whiskey Jacka Daniela dlouihou cestu a dnes je doslova ikonou a jednou z nejprodávanějších značek na světě.

Destiluje se v Lynchbugru, kam se každoročně sjíždějí stovky tisíc návštěvníků. Mohou si tu sice koupit nejroztodivnější suvenýry se jménem Jacka Daniela, ale samotnou whiskey tu nekoupí. Lynchburg totiž leží v okrese Moore, který je oficiálně "suchý".

Cedule: Palírna získala licenci v roce 1886, takže se jedná o nejstarší registrovanou palírnu v USA. Lem Motlow byl Jackův synovec, který se do podniku zapojil v roce 1887 a palírnu zdědil. Časy se mění, ale cedule zůstává.

Seznamte se: Jack Daniel: "Pan Jack", extravagantní postava americké whiskey, byl podle všeho pěkný sukničkář. Nikdy se neoženil a říká se, že název whiskey Jack Daniel´s Old No. 7 možná odkazuje na počest jeho přítelkyň

Nové ručně vyrobené sudy: Jack Daniel je jediná palírna, která si sama ručně vyrábí barely z nového dřeva dubu bílého. Vnitřek sudu se následně vypaluje, aby cukry přirozeně obsažené v dřevě zkaramelizovaly. Whiskey má potom jantarovou barvu, je hluboce vyzrálá a aromatická.

Dřevěné uhlí: Jack Daniel si dělá vlastní dřevěné uhlí. Javorové dřevo se pálí ve dvoře a uhlíky se pak používají při metodě zvané "lincolnský proces", při které se whiskey před plněním do sudů pomalu filtruje přes třímetrovou vrstvu dřevěného uhlí, aby změkla a zjemněla.

Testování destilátu: Zrání se může lišit od sudu a hodně závisí na poloze barelu ve skladišti. Není možné předem určit nebo vypočítat, kdy bude whiskey hotová. Ke zrajícímu destilátu pravidelně přičichává komise odborníků, která rozhoduje, zda už se má whiskey stáčet.

Jackův hrob: Jack Daniel zemřel roku 1911. Zapoměl prý číselnou kombinaci k trezoru, ve zlosti do něj kopl, zranil se a dostal ostravu krve. Pohřibili ho na lynchburském hřbitově nedaloko jeho milované palírny. Židle tam prý postavili pro truchlící lynchburské paničky.

Ať už legendám věříte či ne, určitě budete souhlasit, že whiskey Jack Daniel´s patří mezi nejoblíbenější americkou whiskey a stala se ikonou po celém světě.

Kukuřice, žito a ječmenný slad jsou smíchány s neželezitou pramenitou vodou z Lynchburgských jeskyň a poté přichází na řadu destilace. Následně destilát kapku po kapce překape přes třímetrovou vrstvu uhlí z javoru cukrodárného, které dává whiskey její typické kouřové aroma a jemnost. Jack Daniel’s se stáčí do vypálených dubových sudů, které si společnost sama vyrábí, a nechává se zrát.

Lihovar byl zařazen mezi národní historické památky a stále zůstává věrný jasnému mottu svého zakladatele: "Každý den vyrábíme naši whiskey, jak nejlépe umíme."

Z naší nabídky si zcela určitě vyberete:

zdroj: publikace "Svět Whisky", Charles Maclean