Kujira Ryukyu Whisky

KUJIRA RYUKYU JAPANESE WHISKY 

JAK SE ZRODILA JAPONSKÁ WHISKY Z RÝŽE

Japonský ostrov Okinawa ležící v souostroví Ryukyu se táhnou jižně od Japonska směrem k Thajsku. Panuje zde horké podnebí a je domovem Awamori, tradičního destilátu z rýže, který je pro tuto oblast jedinečný. Awamori je považováno za předchůdce Shochu, populárnějšího fermentovaného a destilovaného produktu vyráběného v mnoha částech Japonska. 

Stejně jako Shochu se obě pálenky vyrábějí z rýže, Awamori se však vyrábí z dlouhozrnné rýže Indica z Thajska a při kvašení se používá černá plíseň Koji (plíseň, která se pěstuje na rýži), která přeměňuje škroby na cukry a pomáhá tak kvasinkám. Awamori téměř nezraje a stáčí se do lahví s 30 až 43%  alkoholu.

STAŘENÍM K DOKONALOSTI

Lihovar Kumesen Shuzo, kde se Kujira whisky vyrábí funguje od roku 1952 a jeho hlavním produktem je právě Awamori. V roce 1989 však lihovar začal experimentovat se zráním Awamori v sudech po americkém bourbonu, které dotáhl k naprosté dokonalosti a vzniku Japonské Ryukyu whisky vyráběné čistě z rýže.

DSC_1464 

POJĎME SE KOUKNOUT NA JEDNU Z WHISEK

KUJIRA RYUKYU 20YO SINGLE GRAIN WHISKY je jedním z prvních produktů experimentu staření. Je vyrobena plně z rýže a vypráví opravdu úžasný příběh. Na nose je cítit tajemství, sladkost a sladové tóny. Známkou stáří jsou pak tóny červených jablek. V chuti to jiskří tóny zázvoru a koření, ale při dalších doušcích se objeví tóny hořké čokolády, skořice a citronových bonbonů. Vrstvy jemného karamelu a máslových tónů jsou úžasným základem pro všechny ty kořeněné chutě. Prostě zážitek, který stojí za ochutnání.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz