Crown Royal

CROWN ROYAL

 CROWN ROYAL BLENDED CANADIAN WHISKY BYLA POPRVÉ VYTVOŘENA V ROCE 1939 JAKO DAR PRO ANGLICKÉHO KRÁLE A KRÁLOVNU.

DSC_9191

 TROCHU HISTORIE

V roce 1939 se král Jiří VI. a královna Alžběta zapsali do historie, když jako první vládnoucí monarchové navštívili Kanadu, kam přijeli lodí a překonali obrovskou severoamerickou vzdálenost vlakem.

Když se kanadský podnikatel v oblasti lihovin dozvěděl tuto historickou zprávu, rozhodl se vyrobit whisky vhodnou pro královský pár - mimořádně velkorysý dar vhodný pro královskou rodinu. S myšlenkou na dokonalost pečlivě vyzkoušel více než 600 směsí, než finální produkt zabalil do karafy z broušeného skla a královského fialového sáčku se zlatým prošíváním. Whisky, kterou předal králi a královně, byla nádherně jemná směs zhruba padesáti whisek, která se příznačně jmenovala Crown Royal.

Vlak, který panovníky vezl, byl zásoben deseti bednami této královské směsi a zvěsti o bezkonkurenční whisky vhodné pro krále se rychle rozšířily. V 60. letech 20. století byla Crown Royal uvedena na trh ve Spojených státech a od té doby se stala nejprodávanější kanadskou whisky.

Dodnes je každá kapka whisky Crown Royal vyráběna podle stejných nekompromisních standardů.

 MALEBNÁ MANITOBA

V palírně společnosti Crown Royal v Gimli ve státě Manitoba, která leží na břehu jezera Winnipeg, se nachází 1,5 milionu sudů lahodné whisky, což je více, než samotných obyvatel celé Manitoby. Městečko Gimli, jedna z přírodních krás Manitoby, objímá západní pobřeží jednoho z největších sladkovodních jezer na světě, má písečné pláže, přístav a největší islandskou populaci mimo Island. Pozemek palírny se rozkládá na 360 akrech s 51 sklady a jedním domem (který slouží jako orientační bod od jezera, aby se rybáři mohli bezpečně vrátit do přístavu). Palírna zaměstnává zhruba 76 lidí, kteří se věnují destilaci, zrání, blendování a řídí provoz společnosti Crown Royal 24 hodin denně, 7 dní v týdnu - často ve stopách generací rodinných příslušníků, kteří vyráběli Crown Royal před nimi. Jsou zapálení pro řemeslo výroby whisky a jsou hrdí na to, že se mohou podělit o tu nejhladší a nejjemnější kanadskou whisky, kterou milovníci whisky znají a milují již od roku 1939.

 VÝROBA

Proces výroby Crown Royal whisky začíná těmi nejlepšími kanadskými surovinami. Zhruba 80% obilí (žito, kukuřice a ječmen) pochází z Manitoby a okolních provincií - odolné ingredience, které se zrodily, aby přečkaly náročné podmínky, kde jsou časté teploty pod bodem mrazu.

Z pěti různých receptur (rmutů) a dvanácti destilačních kolon vznikají jednotlivé whisky, které tvoří blendy a které pak zrají různě dlouhou dobu v nových nebo znovu použitých vypalovaných dubových sudech. V těchto sudech dochází k extrémním teplotním výkyvům, přičemž rozpínání a smršťování dřeva pomalu přispívá k rozvoji charakteru whisky. Jakmile whisky zrají ke spokojenosti master blenderů, jsou pečlivě smíchány, aby vytvořily charakteristicky bohatou, jemnou a oceňovanou chuť whisky Crown Royal.

 ZÁVĚR

Crown Royal je kanadský poklad a nabízí opravdu velmi zajímavé whisky. Rozhodně stojí za ochutnání Crown Royal Northern Harvest Rye, která byla jako vůbec první kanadská whisky vybrána jako WORLD WHISKY OF THE YEAR v Jim Murray’s Annual Whisky Bible 2016.

Tak na zdraví a dobrou whisky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz