Crown Royal

CROWN ROYAL

 CROWN ROYAL BLENDED CANADIAN WHISKY BYLA POPRVÉ VYTVOŘENA V ROCE 1939 JAKO DAR PRO ANGLICKÉHO KRÁLE A KRÁLOVNU.

DSC_9191

 TROCHU HISTORIE

V roce 1939 se král Jiří VI. a královna Alžběta zapsali do historie, když jako první vládnoucí monarchové navštívili Kanadu, kam přijeli lodí a překonali obrovskou severoamerickou vzdálenost vlakem.

Když se kanadský podnikatel v oblasti lihovin dozvěděl tuto historickou zprávu, rozhodl se vyrobit whisky vhodnou pro královský pár - mimořádně velkorysý dar vhodný pro královskou rodinu. S myšlenkou na dokonalost pečlivě vyzkoušel více než 600 směsí, než finální produkt zabalil do karafy z broušeného skla a královského fialového sáčku se zlatým prošíváním. Whisky, kterou předal králi a královně, byla nádherně jemná směs zhruba padesáti whisek, která se příznačně jmenovala Crown Royal.

Vlak, který panovníky vezl, byl zásoben deseti bednami této královské směsi a zvěsti o bezkonkurenční whisky vhodné pro krále se rychle rozšířily. V 60. letech 20. století byla Crown Royal uvedena na trh ve Spojených státech a od té doby se stala nejprodávanější kanadskou whisky.

Dodnes je každá kapka whisky Crown Royal vyráběna podle stejných nekompromisních standardů.

 MALEBNÁ MANITOBA

V palírně společnosti Crown Royal v Gimli ve státě Manitoba, která leží na břehu jezera Winnipeg, se nachází 1,5 milionu sudů lahodné whisky, což je více, než samotných obyvatel celé Manitoby. Městečko Gimli, jedna z přírodních krás Manitoby, objímá západní pobřeží jednoho z největších sladkovodních jezer na světě, má písečné pláže, přístav a největší islandskou populaci mimo Island. Pozemek palírny se rozkládá na 360 akrech s 51 sklady a jedním domem (který slouží jako orientační bod od jezera, aby se rybáři mohli bezpečně vrátit do přístavu). Palírna zaměstnává zhruba 76 lidí, kteří se věnují destilaci, zrání, blendování a řídí provoz společnosti Crown Royal 24 hodin denně, 7 dní v týdnu - často ve stopách generací rodinných příslušníků, kteří vyráběli Crown Royal před nimi. Jsou zapálení pro řemeslo výroby whisky a jsou hrdí na to, že se mohou podělit o tu nejhladší a nejjemnější kanadskou whisky, kterou milovníci whisky znají a milují již od roku 1939.

 VÝROBA

Proces výroby Crown Royal whisky začíná těmi nejlepšími kanadskými surovinami. Zhruba 80% obilí (žito, kukuřice a ječmen) pochází z Manitoby a okolních provincií - odolné ingredience, které se zrodily, aby přečkaly náročné podmínky, kde jsou časté teploty pod bodem mrazu.

Z pěti různých receptur (rmutů) a dvanácti destilačních kolon vznikají jednotlivé whisky, které tvoří blendy a které pak zrají různě dlouhou dobu v nových nebo znovu použitých vypalovaných dubových sudech. V těchto sudech dochází k extrémním teplotním výkyvům, přičemž rozpínání a smršťování dřeva pomalu přispívá k rozvoji charakteru whisky. Jakmile whisky zrají ke spokojenosti master blenderů, jsou pečlivě smíchány, aby vytvořily charakteristicky bohatou, jemnou a oceňovanou chuť whisky Crown Royal.

 ZÁVĚR

Crown Royal je kanadský poklad a nabízí opravdu velmi zajímavé whisky. Rozhodně stojí za ochutnání Crown Royal Northern Harvest Rye, která byla jako vůbec první kanadská whisky vybrána jako WORLD WHISKY OF THE YEAR v Jim Murray’s Annual Whisky Bible 2016.

Tak na zdraví a dobrou whisky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení