Armagnac JANNEAU

Značka založená roku 1851 Pierrem Etinne Janneau…

Armagnac-JANNEAU-logo

Barva: zlatá po jantaru s jasnými tóny a odstíny

Vůně: Květiny a čersvté, zralé ovoce, sušené švestky a ořechy.

Chuť: Lehká, jasná a kořenitá, svěží a dobře vyvážená

Pierr Etienne Janneau založil svou palírnu armagnaku v roce 1851 a učinil z ní nejstarší z Grandes Maisons d´Armagnac (armagnackých výroben). V průběhu let však byla firma prodána řadě velkých majitelů, kteří nedbali o tuto značku tak, jak si zasloužila - až do nynějška. Nyní vlastní Janneau italská rodina Giovinettiů z Milána, která si už stačila udělat jméno svou propagací skladové whisky v Itálii. Rodina zaměstnává na řížení firmy Willyho Phillipse - který je nejúspěšněji spojován se sladovou whisky The Macallan. Výsledkem je, že tato značka armagnaku se na trhu skvěle zotavila.

Janneau nyní nabízí vynikající rozsah masově prodávaných armagnaků - jsou extrémně spolehlivé a stále uznávanější v Evropě i ve světě.

Destilka používá k výrobě svého koňaku vína z oblasti Ténaréze a Bas Armagnac. Vína z Tńaréze dodávají směsi květinovost (přídech jasmínu a růže), zatímco vína z Bas Armagnac skýtají bohatší a kořeněnější efekty (kůže a skořice). Proporce každého z těchto vín určuje celkové vyznění koňaku. Většina výrobků firmy se mísí z koňaků vyráběných jak tradičním způsobem (což je někdy známo jako méthode armagnacaise, při níž se používá jediné kontinuální destilační kolony), tak technologií používanou při procesu výroby koňaku, tedy dvojí destilací v měděných periodických destilačních kotlích. Tato druhá metoda je dražší a zpravidla se tak produkují brandy, které mají jemnější kvalitu - jsou plnokrevnější a oblejší s více vrstvami vůně a příchutí.

Nejzákladnějším koňakem palírny Janneau je VS. Tato směs čtyřletých destilátů je zlatá, světlá, květinová, svěží a ovocná na nose i na patře. Na nejbližší vyšší příčce je VSOP - známý též jako Sedmiletý - směs armagnaků, které přinejmenším sedm let stárnou v soudcích vyrobených z místního dubu. Výsledkem jsou tóny vanilky nad vrstvami ovocnosti.

Hledáte-li brandy kořenější a oříškovější, s bohatšími příchutěmi tmavého ovoce jako černé švestky, vyzkoušejte vynikající Janneau XO. Tento armagnac Trés Vieille Grande Fine je extrémně hladký s onou speciální komplexností přicházející s dlouhým zráním.

Značka, která je pýchou firmy, se vyrábí míšením eaux de vie starých až 30 let. Výsledkem je mimořádně bohatá, zemitá směs, která patří k nejjemnějším na trhu. Janneau produkuje rovněž ročníkové armagnaky z několika let sahajících hodně zpátky do 20. století.

Nejste-li s armagnakem obeznámeni, jsou produkty palírny Janneau dobrým odrazovým můstkem. Vyzkoušejte je z našeho e-shopu

zdroj: Vincent Gasnier - publikace Nápoje