Redbreast
Zeptejte se kteréhokoliv nadšence na jméno nejlepší irské whisky a vsaďte se, že bez zaváhání řekne: Redbreast. Kultovní Redbreast měl svého času neobvyklý přídomek “kněžský chlast”. V obdobích nedostatku se totiž vyskytoval spíše na farách než v hospodách. Jeho distributor měl totiž zároveň licenci na mešní víno. Jakkoliv se budete snažit přeložit název značky doslovně, nedělejte to, je to slepá ulice. Jméno Redbreast bylo poprvé publikováno v tištěné reklamě v roce 1912 a vzniklo nevinně - autor byl vášnivým pozorovatelem ptačí říše a měl rád červenky. Pro spoustu lidí představuje značka Redbreast esenci pravé irské whisky. Patří k nejoceňovanějším a nejprodávanějším pot still whisky vůbec. Také k inovacím přistupuje po svém. Spíše než na hledání nových příchutí či technologii bádá, jak si svůj specifický charakter a tradiční výrobu zachovat. Kdo pije Redbreast, ten se vrací v čase do zlatého věku irské whisky.
Zajímavost: Spojení "Pot still" v názvu whisky značí z hlediska výroby použití kotlíkové metody destilace a z hlediska spotřebitele bohatou, krémovou, trochu až máslovou, kořeněnou chuť s tóny rozinek a skořice. Jedná se o whisky vyrobenou z kaše obsahující sladový i nesladový ječmen, který se následně třikrát destiluje v měděných destilačních nádobách; v případě Redbreast ve tvaru cibule. Olejovitý charakter kotlíkové destilace je zjemněný dlouhým zráním v sudech po bourbonu nebo sherry ze španělského dubu. Celkově má Redbreast charakter vánočního cukroví, ovšem s celoroční platností.
Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem