Mateřská společnost Hibiki, Suntory, se již téměř sto let zabývá výrobou jednosladových a obilných whisky inspirovaných skotskou tradicí výroby whisky. Palírnu Yamazaki této značky otevřel Shinjiro Torii v roce 1923. Jeho syn, Keizo Saji, otevřel obilný lihovar Chita nedaleko Nagoji, aby vyráběl více neutrálních a nesladových obilných destilátů pro složky whisky. A v roce 1973 otevřeli Suntory a Saji vysokohorský lihovar Hakushu hluboko v lesích hory Kaikomagatake (Kaikoma). Každá z nich je známá svými osobitými whisky, při jejichž výrobě se používají místní vody, různé kvasinky a odlišné destilační kotle, prostředí skladů a typy sudů, a vyrábí se tak více než 100 různých sladových a obilných whisky.
V Hibiki Japanese Harmony společnost míchá nejméně 10 sladových a obilných whisky a pět různých typů sudů, aby vytvořila příjemnou, "harmonickou" směs, u jejíhož kormidla stojí Shinjiroův pravnuk Shingo Torii a master blender Shinji Fukuyo.
Základem této komplexní směsi je pět specifických složek whisky:
Sladová whisky zrající v americkém bílém dubu:
Značka uvádí, že to vytváří "pevný základ" chuti. Sama o sobě je tato složka na nose drsná a dubová. Otevírá se sladkou a lehkou chutí s náznaky tříslovin a koření.
Obilná whisky Chita:
Společnost ji nazývá "dashi" neboli "vývar", který má vše spojit. Sama o sobě je zřetelně mladá, ale aromaticky bohatá s karamelovými, anýzovými a medovými tóny.
Sladová whisky ze sudu po sherry:
Tato poněkud starší whisky, která působí jako "dresink" nebo zvýraznění, je jedinou tmavě jantarovou složkou hlavní pětice a dodává jí osobitost, chuť a vrchní tóny sušeného ovoce, doutníků, švestek a dřeva.
Sladová whisky ze sudu Mizunara:
Další "dresinková" složka je nejstarší whisky ve směsi, která zrála 12 až 15 let v japonských sudech Mizunara a dodává whisky "japonský charakter". V nose je lehce rostlinná s jemným kořením. V chuti je středně plná až těžká a žvýkavá, s tóny pekařského koření, opečeného kokosu a sušených bylin.
Kouřová sladová whisky:
Pro dodání komplexnosti a hloubky je přidán jen náznak kouřové whisky typu Islay. Samostatně se objevují tradiční tóny jodu, rašeliny a obvazů, které připomínají Laphroaig. Je odvážná, ale na patře má měkké, zaoblené tělo.
Dohromady samozřejmě získáte Harmonii. Pokud strávíte nějaký čas s kotevními komponenty a pak s hotovým produktem, zjistíte, že jsou tam všechny. Aroma je příjemně komplexní, s nádechem bohatosti sudu po sherry, rostlinného charakteru Mizunary a dokonce i trochu slané a kouřové sladové whisky. Jakákoli měděná barva, kterou zachytíte, téměř jistě pochází ze sudu po sherry.
Na Zdraví