Cihuatan

Rumy Cihuatán jsou pojmenovány po stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, kteřý zde žil mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.

El Salvador je jedna z nejmenších zemí světa, která nemá jako jediná ze zemí Střední Ameriky přístup k moři. Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu.

Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování je pečlivě dohlíženo. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí okouzlující a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak.

https://www.topalkohol.cz/vyhledavani/?string=cihuat