Blanton's single barrel gold edition

BLANTON’S SINGLE BARREL GOLD EDITION

Blanton's Gold Edition byla vytvořena pro náročné milovníky bourbonu, kteří oceňují výjimečnou hladkost a komplexnost bourbonové whiskey. V nose se nejprve objeví kořeněné žitné a tabákové tóny.  Brzy poté následuje karamel a med, které se mísí s tóny tmavého ovoce a citrusů. Chuť napodobuje stejně komplexní vůni s žitem, tabákem a medem v popředí. Kulaté a odvážné tóny zuhelnatělého dubu a vanilky vás dovedou až k mimořádně dlouhému a harmonickému závěru. Tento bourbon se důsledně vyznačuje vyvážeností a charakterem, které se vyrovnají nejlepším světovým whisky. Nejlépe se podává čistá nebo s trochou vody. Lahvováno s 51,5 %  alkoholu.

DSC_8255

Tradice bourbonu v Kentucky

 Přestože zákon nevyžaduje, aby se bourbon vyráběl v Kentucky, vyrábí se v tomto státě přibližně 95 % světové nabídky. Existuje několik hlavních důvodů, proč je Kentucky i dnes hlavním městem bourbonu. Kentucky bylo původním západem Ameriky. Když se první osadníci stěhovali na Západ, aby hledali více půdy a zdrojů, mnozí se usadili na území dnešního státu Kentucky. Tito osadníci skotského, německého a irského původu s sebou přivezli své destilační kolony a znalosti o destilaci. Rychle zjistili, že Kentucky je ideálním místem pro výrobu skvělé whisky.

Jedním z důvodů jsou rozsáhlá ložiska vápencových hornin, které filtrují nežádoucí minerály z vody používané při destilaci. Dalším důvodem je půda a podnebí ideální pro pěstování kukuřice, která je hlavní složkou bourbonu a zdrojem jeho charakteristické sladké chuti. Dalším faktorem jsou často divoké výkyvy teplot v jednotlivých ročních obdobích a někdy i ze dne na den. Vzhledem k tomu, že bourbon zraje ve vypálených dubových sudech, změny teplot způsobují, že dřevo opakovaně absorbuje a uvolňuje whisky, což dodává hotovému výrobku charakteristické dubové tóny a jantarovou barvu.  Jsme nesmírně hrdí na naše dědictví z Kentucky. Blanton's  Original Single Barrel Bourbon se vždy vyráběl a bude vyrábět v Kentucky, hlavním městě bourbonu na světě.

 DSC_8253

Jak vznikla společnost Blanton's

 Společnost Blanton's začala vyrábět Single Barrel Bourbon v roce 1984. Master Distiller Elmer T. Lee, který se blížil k odchodu do důchodu, dostal za úkol vytvořit bourbon mimořádně vysoké kvality. S pečlivou úvahou vzpomínal na dřívější dny své kariéry na konci 40. let minulého století, kdy pracoval pod vedením plukovníka Alberta B. Blantona. Plukovník Blanton byl prezidentem lihovaru až do roku 1952. Pan Lee vzpomínal, že když plukovník Blanton přijímal hodnostáře a jiné významné hosty, ručně vybíral "medové sudy" ze středního řezu skladu H a nechával tento bourbon stáčet po jednom sudu. Jako poctu staré tradici plukovníka Blantona se Elmer T. Lee rozhodl pojmenovat tento nový bourbon "Blanton's Single Barrel".   

 Elmer T. Lee představil světu bourbon Blanton's Single Barrel rok před svým odchodem do důchodu.  Tímto krokem způsobil revoluci v tomto odvětví a vytvořil kategorii "super prémiových" bourbonů s prvním single barrel bourbonem na světě.  Tato myšlenka byla v té době poněkud radikální, protože zpochybňovala identitu toho, co si většina lidí o bourbonu myslela.  Dnes většina palíren nabízí jednu nebo více lahví z jednoho sudu, ale Blanton's byl první a podle našeho názoru stále nejlepší sudový bourbon na trhu.

 Sklad H

 Po zrušení prohibice v roce 1933 zbývající lihovary v Kentucky očekávaly vysokou poptávku po svých lihovinách. Výroba se rozjela na plné obrátky a lihovar plukovníka Blantona se potýkal s nedostatkem místa pro skladování sudů. Řešením plukovníka Blantona bylo objednat stavbu kovového skladu, protože jeho vybudování by trvalo relativně krátkou dobu. Plukovník Blanton později zjistil, že kovové stěny způsobují, že bourbon uvnitř zraje jinak.  Změna teploty uvnitř tohoto kovového skladu probíhá rychleji, což způsobuje, že bourbon působí na dub rovnoměrněji.  Protože kovové stěny jsou tenčí, teplota uvnitř skladu se blíží tomu, jaká je skutečná teplota mimo sklad.  To má za následek skutečné zachycení temperamentního počasí v Kentucky a využívá se klimatických podmínek, které v Kentucky panují ve čtyřech ročních obdobích. Časem si plukovník Blanton oblíbil jedinečné vlastnosti, které tento kovový sklad pro zrání sudů uvnitř má. V roce 1984 se tento sklad stal domovem bourbonu Blanton's Single Barrel Bourbon.  Dodnes se ve skladu H nacházejí sudy, ve kterých zraje skvělý Single Barrel Bourbon.

  Zátka

 Kůň a žokej na zátkách lahví jsou nyní uznávanou ochrannou známkou Blanton's Single Barrel Bourbon. Bohaté dědictví a tradice koní v Kentucky jsou paralelní s tradicí bourbonu. Tímto způsobem vzdává Blanton‘s hold tomuto kentuckému dědictví.  Od roku 1999 byla vyráběna sběratelská sada osmi různých zátek. Sada obsahuje koně a žokeje v různých chodech a pózách, které připomínají fáze dostihu od začátku do konce. Každá zátka je označena jedním písmenem, které po zkompletování sady hláskuje Blanton's.  Poslední zarážka označená písmenem "S" vždy dokončí závod vítězně!

 Tak na skvělý Bourbon

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz