PORTSKÉ VÍNO - smyslnost, hluboká intenzita a bohatý buket

Ve dnech, kdy večeře končívala opulentním moučníkem, byla sladká vína normální součástí jídla. I když tato vína v posledních letech ztratila na oblibě, jsou nadále zdrojem chuťových zážitků, které patří k nejlepším (a k nejdražším na světě).

Portské víno

Odrůdy hroznů u sladkých a fortifikovaných vín

U přírodně sladkých vín není tak důležitá odrůda révy, ale proces použitý při výrobě. Většina z nich - dokonce i skvělá klasická vína - jsou směsi odrůd. Nejdůležitěší je Sémillion, ale používá se i Ryzlink, Chenin Blanc a Muškát. Frotifikovaná vína jsou většinou rovněž směsi a ke zvýšení síly se dodává alkohol. Klíčovou odrůdou hroznů u sherry jsou palomino pro lahodnost. Pedro Ximénes pro plnější typ sherry a Moscatel pro sladkost. U portského se používá 85 různých odrůd hroznů.

 Portské víno - Port

Portugalsko

Portugalsko je synonymem pro portské, klasické fortifikované víno vyráběné v mnoha různých stylech v okolí města Oporto na severu země. Méně známé víno je Setúbal nazvané po městě poblíž Lisabonu, jež je lahodnou, bohatou alternativou k portskému. Také portugalský ostrov Madeira dává skvělá fortifikovaná vína, k jejichž výrobě používá speciálního procesu, jenž jim dodává jakýsi připálený charakter a schopnost přečkat dlouhé zrání.

Portské se vyrábí v údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Hrozny se tradičně drtí nohama, třebaže dnes většina výrobců používá mechanické drtičky. Mošt fermentuje v uzavřených betonových nebo ocelových nádržích. Když se zhruba polovina cukru přemění na alkohol, stočí se víno do soudků, do nichž se na čtyři díly vína přidává jeden díl vinné pálenky, aby se zabránilo dalšímu kvašení. Vyzrávání a míšení probíhá centrálně ve Vila Nova de Gaia v ústí řeky Douro.

Nejzákladnějšímu stylu portského se říká rubín. Je to ovocné, neročníkové, přitažlivé víno, vhodné ke každodennímu pití. Zlatohnědá portská jsou hladká se suchými, oříškovými příchutěmi a jsou vynikající, podávají-li se s miskou mandlí. Nejjemnější a nejdražší portské ze všech je portské ročníkové, které pochází z jediné, mimořádné sklizně. Po dvou letech zrání v soudcích zraje toto víno ještě 15-50 let v láhvi!

karafa

Ročníkové portské vyžaduje přelévání do karafy, před otevřením nechte láhev stát vzpřímeně přinejmenším 24 hodin (u starších ročníků déle), aby měl sediment čas usadit se na dně. Toto portské je nápoj vhodný po večeři, tradičně se konzumuje k sýru.

K převážení portského vína z bodegas v údolí Doura do Vila Nova de Gaia, kde se mísilo a zrálo, se tradičně používaly speciální čluny nazývané "barcos rebelos". Přehrady na řece však vedly k tomu, že se dnes víno musí převážet po silnici.

Madeira

Vína Madeira jsou nazývaná podle čtyř lokálních odrůd bílých hroznů, z nichž každá vtiskne vínu své charakteristické rysy. Jsou to: Sercial (produkuje nejušlechtilejší suchá vína), Verdelho (dává středně suchá, ořísková vína), Bual (bohatá, středně sladká vín) a Malmsey (nejsladší vína). Většina madeiry je směsí těchto odrůd. Aby výsledné víno mohlo nést jméno některé konkrétní odrůdy, musí být vyrobeno přinejmenším z 85 procent této variety. Jinak se víno prodává pod názvy jako: "Island Dry" nebo "Rainwater". U sladší madeiry je víno fortifikováno po vykvašení (jako wherry). Víno pak stráví minimálně tři roky ve styku s teplem - pod slunečními paprisky nebo ve vyhřívaných místnostech. Tento proces karamelizuje cukry a oxiduje víno, čímž se zvýší obsah alkoholu a tříslovin a víno pak může zrát takřka nekonečně dlouho. Pijte zralé madeiry se sytým, zralým sýrem. Nejznámější výrobci madiry jsou Cossart Gordon, Blandy´s nebo Perreira.

Portské víno - skleničky

Aby sklenka portského byla opravdu dokonalá, podávejte jej při asi 18°C ve skleničce tvaru tulipánu naplněné nanejvýš do poloviny.

Chystáte skvělé menu?

Doporučujeme sladké víno, bohaté a plné chuti, s intenzivní a lahodnou vůní:

Taylor´s

Justino Madeira

Porto Cruz

Royal Oporto

Sandeman

Graham´s

Burmester

nebo také nově Presidential

 

zdroj: Vincent Gasnier, Nápoje

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz