PENDERYN z Walesu

Penderyn je v současnosti jediná palírna whisky ve Walesu. V roce 2008 získala od předního amerického magazínu Malt Advocate titul "Mikropalírna whisky roku". Vlastně už snad nemůže být více "mikro" - vypálí jeden soudek denně. Po nejistém začátku si postupně vysokou kvalitou své whisky vydobyla celosvětové renomé. Jim Murray ve své Bibli whisky z roku 2009 popisuje Penderyn jako "knížete mezi velšskými whisky vskutku vhodného pro knížete velšského". Odkazuje tím na skuečnost, že palírnu v červnu 2008 slavnostně otevřel veřejnosti kníže velšský, princ Charles. Přitom první destilát vytekl z kotlů o osm let dříve.

penderyn-logo

Výroba whisky ve Walesu ovšem začala dávno v minulosti. Podle Penderynu prý Velšané možná pálili whisky ("gwirod") již ve 4. století. Také se říká, že američtí průkopníci whisky Evan Williams a Jack Daniel měli velšské předky.

Whisky Penderyn zraje v sudech po bourbonu zejména z palírny Buffalo Trace a Evan Williams a dozrává v sudech po Madeiře, které jí dávají sladkou chuť. Na lahvi není uveden přesný věk.

Vyzkoušejte whisky z Walesu z našeho e-shopu:

PENDERYN MYTH, single malt, 41% - Single malt whisky z Penderyn distillery ve Walesu. Zraje v sudech po bourbonu.

www.welsh-whisky.co.uk

zdroj: publikace Svět whisky

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz