JAPONSKÁ WHISKY ve zkratce

V Japonsku se whisky začala vyrábět ve 20. letech 20. století. U jejího zrodu stáli Šindžiró Torri, vlastník společnosti dovážející skotskou whisky, a Masataka Tekacuru, který studoval výrobu whisky ve Skotsku. Torii postavil Yamazaki, první palírnu v Japonsku, a zaměstnal Takecura jako palírníka. Ze společnosti se postupně vyvinul nápojový gigant Suntory. V roce 1934 založil Takecuru svou vlastní palírnu Yoichi, ze které se časem stal největší konkurent Suntory, společnost Nikka.

japan-vlajka

Takecuru dával přednost těžšímu, spíše skotskému rašelinnému stylu, pro který našel nejlepší podmínky na severním japonském ostrově Hokkaidó, Torii pokračoval ve výrobě lehkého stylu whisky v mírném podnebí středního Japonska. K oběma rivalům se od 50. let přidala hrstka dalších palíren. Stejně jako skotská whisky i japonská vděčí za svůj počáteční nárůst obliby míchaným variantám. V 80. letech už byla Suntory Royal nejprodávanější značka na světě a více než 15 milionu beden na domácím trhu. A stejně jako u skotské whisky se hitem poslední doby stala jednodruhová sladová whisky. Znalci po celém světě oceňují čistotu příchutí japonské whisky.

Japonci mají k pálení whisky téměř vědecký přístup. Důraz se klade na důkladnou znalost procesu a kvalitu. Základní kameny výroby - voda, ječmen, kvasinky, rmutování, kvašení, destilace i zrání v různých sudech - prošly v Japonsku důkladným zkoumáním. Společnosti tak dokáží v jedniné palírně vyrábět širokou škálu různých příchutí jednodruhové sladové whisky. Tím se japonská whisky sladová liší od skotského modelu. Dnes se ve většině japonských palíren jednodruhová sladová whisky míchá ze sladových whisky různých příchutí.

Suntory, největší japonský výrobce whisky, vlastní dvě velké - Yamazaki a Hakushu. Jeho hlavní konkurent, Nikka, má také dvě pálírny - Yoichi a Miyagikyo. Výrobce nápojů Kirin má provozy Karaizawa a Gotemba. Jediná další funčkní palírna v Japonsku je v současnosti palírna Chichibu, která začala vyrábět v roce 2007. Ostatní japonské palírny ukončily činnost po velké asijské finanční krizi roku 1997 - buď zcela zavřely, nebo se přeorientovaly na výrobu šočú, tradiční japonské pálenky z brambor. Palírna Yoichi společnosti Nikkakuku stojí na nejsevernějším ostrově Japonska Hokkaidó, který se klimatem podobá Skotsku. Ostatní palírny se nacházejí na ostrově Honšú ve středním Japonsku. Na rozdíl od Skotska a dalších  zemí vyrábějících whisky si japonské palírny nekupují whisky do míchání jedna od druhé, ale každá produkuje celou škálu whisky, které pak míchá.

U nás si můžete vybrat z více než 20 druhů japonských whisky! Vyzkoušejte například:

NIKKA:

Druhou největší palírnickou společnost v Japonsku založil v roce 1933 Masataka Takecuru, charismatiský palírník, který se naučil vyrábět whisky ve Skotsku - ve speysideském Longmornu a v campbeltownské palírně Hazelburn. V Japonsku pak nejprve splupracoval s Šindžirem Toriim a pomáhal mu založit palírnu Yamazaki, kteoru dnes vlastní společnost Suntory. Potom založil vlastní palírnu Yoichi na ostrově Hokkaidó, kde se klima více podobá skotskému. Takecurova společnost Nikka je dnes součástí skupiny Asahi Breweries a provozuje dvě palírny sladové whisky Yoichi a Miyagikyo a palírny obiné whisky.

NIKKA ALL MALT - Směs sladové whisky vypálené v kotli a sladové whisky z rektifikační kolony. Rafinovaná směs sladké a suché vůně dubového dřeva a banánu. na jazyku je jemná a vazká.

NIKKA FROM THE BARREL - Prvotřdní a oceňovaná míchaná whisky ze sladové a obilné whisky vyzrálá jako první plnění v sudech po bourbonu má přímočarou, intenzivní, trochu květinovou vůni s tóny broskví, rozmarýnového oleje a borové mízy. Chutná lehce sladce po vanilce a třešních. Dokončení má silně kořeněné.

NIKKA PURE MALT BLACK - Její vůně je kouřová po rašelině, na úvod vystupují i podtóny marcipánu, broskví či nektarinek, je velmi vyvážená. Chuť je hutná až sirupovité konzistence s nádechem karamelu, citrusových bonbónů s měkkým rašelinovým zakončením, který doprovází stopy muškátového oříšku.

NIKKA SINGLE COFFEY MALT - Unikátní whisky vyrobená z čistého sladového ječmene v rektifikační koloně se nachází přesně na půli cesty mezi jednodruhovou sladovou a obilnou whisky. Voní jemně a sladce po banánu, medu, kokosu, tomelu a suché trávě. Na jazyku je hustá a sladká s tóny muškátového oříšku, skořice, broskví a vanilky.

NIKKA TAKETSURU:

Tato omezená série míchaných sladových whisky dostala název po Masataku Takecurovi, zakladateli společnosti Nikka. Stejně jako série Pure Malt se tyto verze míchají z produkce obou palíren společnosti, ovšem vzhledem k sortimentu sladových whisky každé palírny se zd téměř nemožné určit, odkud pochází která složka.

NIKKA TAKETSURU 17 YEAR OLD - Nejprodávanější verze z celé série má veškerou komplexitu, kterou byste u tak vyzrálé whisky čekali. Tóny kouře se prosazují více než od doutníků a lak a kůži. S trochou vody vynikne charakter tropického ovoce, které zpočátku ovládá chuť. Později se prosadí příchuť rašelinného kouře. Čistá, precizní a komplexní whisky.

SUNTORY HAKUSHU:

Uprostřed lesů Japonských Alp leží největší palírna sladové whisky na světě. Ve dvou obrovských destilačních halách se vyrábí široká škála nejrůznfějších stylů whisky pro míchače společnosti Suntory. Nikde jinde nenajdete takovou přehlídku rozdílných tvarů a velikostí kotlů. Vlastní plnění jednodruhové sladové whisky Hakushu od společnosti Suntory jako by odrážela prostředí palírny - jsou lehká, jemná a svěží, ale najdou se i kouřové a těžké verze.

SUNTORY HAKUSHU 12 YEAR OLD - Nejprodávanější Hakushu voní velmi zajímavě po posečené trávě a mátě s tóny lněného oleje, které prozrazjí její mládí. Chuť je sladká, ale celkem pomalá. K trávě a mátě se přidává hlubší meruňková příchuť a aroma heřmánku.

SUNTORY HAKUSHU SINGLE MALT - Ve vůní v popředí ucítíte bylinky dále pak mátu peprnou, borovici a příjemné travnaté poznámky. Povrchová úprava je dlouhá se závanem kouře.

A pokud tyto japonské produtky neoslovily právě Vás, nabízíme také japonskou whisky AKASHI SINGLE MALT, TOGOUCHI BLENDED, TOGOUCHI 12 YEAR OLD nebo TOGOUCHI 18 YEAR OLD.

V neposlední řadě za pozornost stojí také YAMAZAKI DISTILLER´S RESERVE, produkt z první palírny sladové whisky v Japonsku vůbec a nebo SUNTORY HIBIKI HARMONY, míchaná whisky, která zraje v pěti různých sudech.

Tedy s chutí do výběru!

zdroj: publikace Svět Whisky

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz